top of page

Dobré zprávy SPECIÁL: Zabil Putin Green Deal?

K diskuzi týkající se aktuální situace a dopadů na Zelenou dohodu pro Evropu jsme si přizvali zástupkyni a zástupce progresivního českého byznysu: Soňu Klepek Jonášovou (INCIEN), Martina Sedláka (Svaz moderní energetiky) a Petra Rokůska (Nano Energies).

Ve speciálu podcastu Dobré zprávy zaznělo mnoho zajímavých informací i nosných doporučení - vládě, firmám i jednotlivcům. Co stěžejního například padlo?


  1. Green Deal je komplexní transformační platforma pro evropskou politiku. Týká se vedle energetiky i mnoha dalších oblastí. Například stavebnictví, mobility, cirkulární ekonomiky nebo zemědělství.

  2. Oblasti uvedené v GD jako jsou zvyšování energetické účinnosti evropské ekonomiky, renovační vlna, rozvoj obnovitelných zdrojů nejsou mrtvé, budou naopak posilovány, abychom se zbavili závislosti na dovozu fosilních paliv z Ruska. Krátkodobě může dojít k nahrazení plynu uhlím nebo jinými fosilními zdroji. Z dlouhodobého i střednědobého hlediska je však zájem Evropy o rozvoj zelených řešení jasný.

  3. Přispět mohou i domácnosti a firmy. Stažení topení o 1 °C znamená pro Evropu ušetření 10 mld. m3 zemního plynu. Což je víc než česká roční spotřeba. Spotřebitelská kampaň by měla být součástí komunikace, jak pracovat s tématem nezávislosti na Rusku.

  4. Tři důležité body k energetice. a) Musíme začít šetřit, aby nám zásoby plynu v zásobnících vydržely déle. b) Je nutné ochránit nízkopříjmové skupiny obyvatel. Kvůli rostoucím cenám energií jim hrozí insolvence. c) Ochránit ceny energií maximem. Hrozí spekulace.

  5. Evropské vlády by měly okamžitě reagovat na vzniklou energetickou situaci a najít na ni krátkodobá řešení. Zároveň připravit dlouhodobá strategická řešení, která budou navazovat.

  6. V souvislosti s budováním nezávislost na ruském zemním plynu právě vzniká plán jednotlivých kroků pro vládu ČR, které lze učinit okamžitě nebo ve střednědobém horizontu. Půjde také o to vydržet příští zimu.

  7. ČR má nevyčerpaný potenciál úspor energií v budovách.

  8. Posilování energetické soběstačnosti Evropy by mělo být téma pro předsednictví ČR v Radě EU.

  9. Aktuální situace na Ukrajině ukazuje, že centralizované zdroje energie mohou být v případě napadení hrozbou pro stát i jeho sousedy. V případě jaderných zdrojů mohou být řešením malé modulární decentralizované jaderné bloky.

  10. Green Deal zřejmě bude v některých oblastech přepracovaný, některé oblasti naopak urychlí, jiné upřesní. Pravděpodobně akceleruje debatu, změní harmonogram, nikoliv však agendu.

  11. Firmy by měly chránit své zaměstnance a jejich rodiny před pádem do insolvence. Jsou ohrožení kvůli energetické krizi a exponenciálnímu zvyšování cen energií.

  12. Byznys může na situaci reagovat posunutím spotřeby energie v čase, zploštit křivku spotřeby a tím pracovat s kapacitou elektřiny. Více zde.

  13. Přečtěte si, co obsahuje Green Deal. Dokument má 25 stran a najdete ho ke stažení zde. :)


Chcete vědět víc? Pusťte si hodinový záznam debaty jako podcast. Ještě nejste mezi členskými organizacemi? Přidejte se do Změny k lepšímu! Aktuálně (pouze pro členy) startujeme Mastermind pro udržitelný business zaměřený na ESG. Jako člen/ka dále získáte například přístup do Kmene udržitelnosti, kde kromě praktických tipů sdílíme i know-how a propojujeme všechny, kteří hledají cesty k udržitelnému byznysu. Chcete začít postupně? Přihlaste se k odběru newsletteru, nebo napište našemu programovému manažerovi Lukáši Rolfovi na lukas.rolf@klepsimu.cz pro více informací.

bottom of page