top of page

Dobré zprávy s Václavem Muchnou: Co byznysu přinese Druhá ekonomická transformace

Vaclav Muchna je jako CEO globální firmy Y Soft podepsaný pod iniciativou s názvem Druhá ekonomická transformace. Je držitelem mezinárodního ocenění ENX Difference Maker 2019 za rozvoj technologického odvětví a také ocenění velvyslance USA Centennial Award za rozvoj česko-amerických obchodních vztahů. Zkušenosti z byznysu má nejen z ČR, ale stál u založení dceřiných společností Y Softu v Japonsku, Singapuru či USA. V Dobrých zprávách jsme se zaměřili na roli technologií a transformaci české ekonomiky.

Co si z Dobrých zpráv odnést tentokrát?

  1. Firmy v Česku by měly nabídnout větší přidanou hodnotu. Strategie první ekonomické transformace, která proběhla po revoluci, byla založená na levné pracovní síle, na čemž byla postavená nabídka pro zahraniční firmy, měla přinést kapitalismus. Na rozdíl od Západu máme extrémně vysoké zdanění pracovní síly, ale velmi nízké korporátní daně. Což je právě pozůstatek první ekonomické transformace. Iniciativa Druhá ekonomická transformace vyzývá k tomu, aby byla ekonomika postavená na vyšší míře přidané hodnoty. Pilíři Druhé ekonomické transformace jsou česká značka, otevřená společnost a udržitelnost.

  2. Know-how pro transformaci a experty do vyššího managementu je vhodné hledat v zahraničí. V době covidové krize jsme se naučili pracovat vzdáleně. Board firem nemusí být neustále na jednom místě.

  3. Technologie často stojí za řešeními společenských problémů. Tím, že vyřešíme jeden problém, může vyvstat jiný. To je ale evoluce. Myslet si, že veškeré velké problémy lze vyřešit jednou pro vždy, je chiméra.

  4. Pro digitalizaci i udržitelnost je důležitý počáteční motiv. Aby firmy nedigitalizovaly jen proto, aby byly digitální. Dalším motivem může být ušetření nákladů nebo možnost na takovém kroku vydělat. Ale aby se věci skutečně daly do pohybu, je nutné z toho udělat byznysovou příležitost. A to platí i v případě udržitelnosti.

  5. Regulatorika má v souvislosti s udržitelností důležitou roli. Například při výrobě nových produktů zatím nejsou ve výrobních nákladech započítané náklady budoucích generací na likvidaci škod, které daný produkt způsobí. Typu čištění oceánů, skládkování, dopady na životní prostředí… My to nyní platíme nepřímo skrz daně. Za firmy tak nese náklady daňový poplatník. A to je nefér. Regulatorika by měla srovnávat podmínky pro udržitelný byznys a vyrovnávat hendikep.


Více nejen o Druhé ekonomické transformaci nebo o tom, co Y Soft dělá pro udržitelnost, ale také recenze používání elektromobilu zazní během 30 minut Dobrých zpráv. Pusťte si podcast tady.


Ještě nejste mezi členskými organizacemi Změny k lepšímu? Přidejte se! Aktuálně (pouze pro členy) nabízíme účast na setkání Mastermind pro udržitelný business zaměřený na ESG. Jako člen/ka dále získáte například přístup do Kmene udržitelnosti, kde kromě praktických tipů sdílíme i know-how a propojujeme všechny, kteří hledají cesty k udržitelnému byznysu. Chcete začít postupně? Přihlaste se k odběru newsletteru, nebo napište našemu programovému manažerovi Lukáši Rolfovi na lukas.rolf@klepsimu.cz pro více informací.



bottom of page