
Kolik byznys stojí nečinnost?

První konference v ČR věnována tématu Cost of Inaction v udržitelnosti.
Zahraniční i tuzemští experti a expertky představí aktuální data v kontextu českého byznysu, relevantní insights pro firmy i příklady dobré praxe udržitelného podnikání. Přijďte se propojit a načerpat know-how.
Už teď se těšíte na Rok Změny 2024?
Přidejte si termín 7. 11. 2024 do kalendáře!
📅 Google Calendar Microsoft Outlook Office 365
Ohlédnutí za Rokem Změny 2023

Foto: Martin Fiala
![]() | ![]() | ![]() |
---|---|---|
![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() |
Video: Petra Rolfová
Jak jsme řešili udržitelnost?
Už před začátkem Roku Změny bylo jasné, že je naším cílem udělat udržitelnou konferenci. Proto jsme téma v předstihu konzultovali s Martinou Kafkovou z agentury M-Ocean, která se na pořádání udržitelných a odpovědných eventů specializuje.
Inspirujte se od Martiny pro organizaci své akce v podcastu Dobré zprávy.
Aspekty udržitelné konference
Rostlinný catering
Odpolední občerstvení u kávy, stejně jako večerní raut byly ryze veganské. Napomohli nám k tomu také partneři cateringu Biopekárna Zemanka a Wild&Coco.
Rostoucí jmenovky a visačky
Jedním z velmi častých a zároveň zbytečných odpadů na konferencích bývají visačky se jménem. Aby odpad vůbec nevznikl, lanyardy jsme si půjčili a zase poslali dál. Přidejte se do sdílené tabulky s materiály, které by se vám při organizaci eventu mohly hodit, nebo naopak sdílejte s dalšími organizátory, co můžete zapůjčit vy.
Na výrobu jmenovek jsem použili rostoucí papír. Ten lze zasadit do hlíny a počkat, až z něj vyklíčí květiny a bylinky.
Sklo a nádobí
Vymýtili jsme vše jednorázové. Káva se pila z hrnečků, voda ze sklenic, pochutiny jsme podávali v miskách a večeři formou rautu na porcelánových talířích. Partneři cateringu nám jídlo dovezli ve znovupoužitelných nádobách, které jsme po konci konference opět vrátili.
Doprava
I díky poloze prostoru Spojka Events jsme mohli účastníky a účastnice vybídnout, aby k dopravě na místo využili MHD, kolo či přišli pěšky. A mnozí to vyslyšeli.
Třídění včetně bioodpadu
Odpadu díky opatřením souvisejících s cateringem mnoho nevzniklo. Provozní odpad a prázdné láhve od nápojů jsme vytřídili po akci. Soustředili jsme se proto na sběr bioodpadu, o jehož následné zpracování v kompostárně se postarala Kokoza.
Tiskoviny
Na místě jsme minimalizovali objem tiskových materiálů. Byl v řádu jednotek kusů. Nikde tedy nebyly žádné plakáty, letáky nebo bannery. Program i vstupenky byly pouze v digitální podobě. Pro sdílení organizačních informací jsme využívali QR kódy a digi panely. Bylo možné narazit na jeden roll-up, který s námi již procestoval mnoho akcí.
Dárky
Rozhodli jsme se, že si účastníci a účastnice z konference odnesou informace, know-how, inspiraci, zážitky. Při odchodu tak nedostávali žádné tašky s letáky a reklamními předměty. Výjimkou byla pouze rostoucí jmenovka k zasazení. Pro řečníky a řečnice jsme připravili ve spolupráci s našimi partnery praktické dárky - knihu o Green Deal a eko- kosmetiku.
.png)
.png)
A co uhlíková stopa?
Tu jsme měřili s expertním týmem konzultační firmy EnviTrail. Na základě dat došli například k těmto závěrům:
-
Konference Rok Změny vytvořila celkovou uhlíkovou stopu ve výši 2379,36 kg CO2e.
-
Výsledná uhlíková stopa akce je výrazně nižší než má průměrná konference v Evropě, kde má průměrný návštěvník uhlíkovou stopu 571 kg CO2e. Nižší emise tohoto eventu byly ovlivněny jeho lokálním a jednodenním charakterem.
-
Nejvýznamnějším zdrojem emisí byla kategorie Doprava účastníků s uhlíkovou stopu dosahující 1836,54 kg CO2e. Tato kategorie se podílela na celkových emisích příslušné akce ze 77,2 %.
-
Více než 82 % účastníků využilo veřejnou dopravu, kolo či pěší variantu.
-
31 účastníků a účastnic se na akci dostavilo pěšky nebo na kole, což představuje více než 15 % všech zúčastněných, jejichž emise z dopravy jsou nulové.
-
Veganská strava má přibližně o 58 % nižší uhlíkovou stopu než běžná strava, lze přibližně odhadovat, že díky veganské stravě došlo k úspoře emisí kolem 264 kg CO2e.
-
Celková uhlíková stopa eventu je tak například nižší než uhlíková stopa jedince cestujícího letadlem z Prahy do Sydney. V případě tohoto teoretického jednosměrného přímého letu o vzdálenosti přibližně 16100 km by uhlíková stopa činila 3110 kg CO2e.
Úplný report k výpočtu uhlíkové stopy konference je k náhledu zde.
A co bioodpad?
Celkem se čistě rostlinného gastroodpadu (vše bylo veganské) sesbíralo 4,2 kg (cca 7 litru). Díky Kokoze poputuje do unikátního kompostéru Rocket v Holešovické tržnici. Kompostér Rocket dokáže zpracovat až 150 tun bioodpadu ročně a je umístěn přímo v areálu tržnice. V Kokoze věří, že komunitní kompostéry a domácí kompostéry jsou budoucností zpracování bioodpadu v místě jeho vzniku.
Výslednou uhlíkovou stopu jsme se rozhodli offsetovat ve spolupráci s Carboneg podporou rodinné farmy Statek Vodňanský, jejíž „passport“ k uhlíkovým kreditům jsme od Carbonegu dostali. Erich Vodňanský hospodaří regenerativním způsobem na zhruba 200 hektarech na Českolipsku. Neořou, podporují biologickou rozmanitost v krajině i postupně snižují používání minerálních hnojiv. Zdravá a úrodná půda totiž při správném zacházení zjednodušeně dokáže ukládat uhlík, kterého je v atmosféře příliš.
Čísla a data
Experti a expertky vám představí témata a důležitá data z různých oblastí podnikání s důrazem na Cost of Inaction.
Propojování
Jednotivě se kupředu posouváme pomalu, využívejme proto synergie. V rámci konference budete mít dostatek prostoru pro navazování nových hodnotných partnerství.
Sdílení dobré praxe
Představíme fungující projekty udržitelného podnikání. Využijte know-how organizací, které mají reálné dopadové projekty. Poučte se z jejich chyb a inspirujte se z úspěchů.
Společné akční kroky
V rámci tématické večeře dáme hlavy dohromady. Výsledkem budou konkrétní kroky pro oblasti udržitelného podnikání. Pojďme společně rozhýbat vody českého byznysu!
Vystoupili

Zuzana Pokorná
KMPG
Jak se přátelíte s nefinančním reportingem?
tematický stůl
Program
Celým programem provází Simona Babčáková
13:30 - 14:00
Příchod a registrace
Přijďte si s námi před začátkem konference dát kávu a načerpat atmosféru
14:00 - 14:15
Úvodní slovo a uvítání
Za Změnu k lepšímu otevřou konferenci Michal Veselý a Petr Vítek
14:15- 14:40
KEYNOTE: Cost of Inaction z mezinárodního pohledu
Vystoupí: Linda Zeilina - Founder & CEO of the International Sustainable Finance Centre (ISFC) s keynote na téma Green as the new black? Central Europe's Climate Momentum and the lost opportunity cost
14:40 - 15:30
Kolik byznys stojí nečinnost?
Zapojte se spolu s experty a expertkami do ústřední diskuze na téma Cost of Inaction. Moderuje Gabriela Měsícová a Zdeněk Matoušek
Hosté: Martin Breyl, Tomáš Hruda, Ladislav Miko, Helena Zavázalová, Iva Zvěřinová
15:30 - 15:35
Jak se spotřebitelé připravují na klimatickou krizi?
Pavel Galík představí výsledky průzkumu, který vznikl ve spolupráci Omnicom Media Group a Změna k lepšímu
15:35 - 16:10
Přestávka na kávu a drobné občerstvení
Těšit se můžete na dobroty od partnerů cateringu Wild&Coco a Biopekárna Zemanka
16:10 - 16:20
Greenwashing a greenhushing - mlčet, nebo komunikovat? A jak?
Vystoupí: Lenka Mynářová z inicitativy No Greenwashing
16:20 - 16:30
ESG reporting a cena za nečinnost
Vystoupí: Pavel Franc - CEO Frank Bold o tom, jak se pojí ESG reporting s Cost of Inaction.
16:10 - 16:40
Prosazování udržitelnosti v evropské legislativě
Vystoupí: Vojtěch Němec partner konzultační společnosti Nemec+Chvatal o příležitosti Green Deal Industrial Plan pro český byznys
16:40 - 17:05
Akční kroky pro byznys
Česká spořitelna - Matúš Púll: Dekarbonizace očima banky
ČSOB Advisory - Štěpán Černohorský: Jak získat zelené financování
Envitrail - Lukáš Ferkl: Od Excelu k přírodě aneb Projekty s reálným dopadem
KPMG - Anna Vaníčková: Revoluce v nefinančním reportingu
17:05 - 17:15
Přestávka
Čas na protažení a prodýchání.
17:15 - 18:30
Příklady dobré praxe
Představení dopadových projektů: BUILDIGO, Carboneg, CTP, Impact Metrics, Kokoza, Nadace Partnerství, Nano Green, Stabilplastik, Tierra Verde, Yedem
18:30 - 20:00
Tematická večeře a networking
Celé odpoledne uzavřeme večeří kolem 9 tematických stolů, kde v rámci facilitované, ale neformální diskuze probereme témata rezonující celou konferencí tak, aby si každý odnášel důležité akční kroky pro sebe a svou organizaci.
Tématy provází: Matúš Púll a Martin Breyl z České spořitelny, Markéta Vinkelhoferová z TESSEA , Marek Mencl a Matěj Malecha z Pábení, Dan Heuer z fair Venture, David Janků z Frank Bold, Michal Veselý z JIC, Jana Bábiková z CIRAA, Pavel Galík z Omnicom Media Group, Zuzana Pokorná z KPMG, Gabriela Měsícová ze Změny k lepšímu, Petr Vítek z Impact Hub, Lukáš Ferkl z EnviTrail
20:00
Pár vět na závěr
Lukáš Rolf ze Změny k lepšímu uzavře konferenci