top of page

Ženy změny: Martina Patočková a Veronika Němcová

Na zpravodajský web Ekonews Vás odkazujeme často a rádi - nabízí aktuální dění týkající se udržitelnosti z domova i ze světa, vše podepřené čísly a fakty. Víte ale, kdo za většinou článků na webu Ekonews stojí? Dnešními Ženami změny jsou jeho zakladatelky a redaktorky, Martina Patočková a Veronika Němcová.

Martina ve zpravodajství pracuje už od 90. let. Začínala u České tiskové kanceláře, její články byste našli i v MF Dnes, E15 nebo Magazínu Reportér. Po makroekonomii a státních financích se začala postupně zaměřovat na retail a od něj na problematiku obalů a odpadů.

Žurnalistice v ekonomické sféře se věnovala i Veronika: po studiu na VOŠP v Praze začínala v plzeňské regionální redakci MF Dnes. Odsud vedla její cesta do celostátní ekonomické redakce iDNES.cz, kterou v minulosti vedla. Pracovala také v magazínu Forbes a Měšec.cz.

Martina s Veronikou si všimly, že téměř každým tématem, o kterém psaly, prochází tenká zelená linka. Linka ekologie. Založily proto v roce 2020 vlastní kanál s názvem Ekonews, začaly informovat o udržitelnosti ve světě byznysu a vyplnily tak na české mediální scéně prázdné místo.

Určitě ale nezůstaly jen u toho. Aktuálně se na Ekonews krom článků dostanete i k rozhovorům, poslechnete si podcast nebo zhlédnete pravidelné žebříčky udržitelnosti. Doporučujeme aktuální sérii článků Špinavé miliardy poodkrývající fungování skládek. Například jak se žije vedle skládky, zda nás zachrání spalovny nebo o boji města Čáslav s odpadovou firmou. V budoucnu se můžete těšit na seriál o využívání pesticidů, cenách energií nebo často zmiňovaném Green Dealu.

bottom of page