top of page

Ženy změny: Eva Bučová

Finanční sektor jako velký tahoun udržitelnosti. Zelené úvěry, zelený rating, zelené dluhopisy… Své o tom ví i Eva Bučová, která byla k tomuto tématu nedávno hostem našich Dobrých zpráv. V ING vede komisi pro udržitelnost a je také další Ženou změny.

ING se i díky Evě staví do pozice lídra udržitelnosti ve finančním sektoru. Instituce vsadila celosvětově na elektřinu ze 100% obnovitelných zdrojů ve vlastních prostorách již před léty. V ČR se ING za poslední rok podařilo výrazně redukovat uhlíkovou stopu a spotřebu prakticky úplně všeho. Eva dodává, že svůj podíl na tom určitě mělo i pandemické zpomalení, ale taky cílené nasazení zaměstnanců. Udržitelnost není jen o číslech, ale i o lidech a jejich zapojení. Příkladem byla akce Green Orange Week, kde měli zaměstnanci možnost zjistit, jak mohou sami hmatatelně přispět ke změně třeba kompostováním, tříděním odpadu, nebo šetřením s vodou. Celý týden se dá hodnotit jako velmi úspěšný – obsah denně zaujal přes 150 lidí.


Když se ohlíží zpátky, Eva ráda vzpomíná na své působení v Evropské investiční bance. Právě tady se dostala blíže k problematice tvorby taxonomie, řešení konkrétních úvěrových případů z energetiky, energetické efektivnosti a vytváření nových udržitelných zdrojů.


Pandemii covidu vnímá jako příležitost, která celosvětově akcelerovala změnu; firmy podle ní začaly brát udržitelnost mnohem vážněji, než tomu bylo dřív. Vidí to i u zaměstnanců, kteří svým osobním přístupem pomáhají v transformaci bance i klientům a zároveň jsou hrdí na svého zaměstnavatele, který razí stejný přístup.


A kde vidí Eva v Česku největší potenciál pro změny k lepšímu?

„Udržitelnost - jednoznačně. Tento rok ukázal, že je na ni potřeba zapracovat ve všech sektorech a oblastech ekonomiky. Nejvíce je potřeba jasný a ambiciózní leadership top-down. Brusel pořád bereme jako ‘evropský diktát’ - chybí nám vedení, dlouhodobý plán. Soukromý sektor je hybatelem, ale jeho možnosti ke změně mají své limity, pokud se nezapojí i veřejný sektor. Synergie jejich spolupráce je nevyhnutelná k akceleraci investic a změny chování. To je něco, na čem je potřeba pracovat napříč sektory a o co se v ING snažíme. Hlavní úlohou bank je financovat změnu a k tomu slouží zelené finance.”

bottom of page