top of page

Ženy změny: Lucie Siskosová

Pod jejíma rukama vyrostl byznys, který dnes šetří firmám náklady, pomáhá s nefinančním reportingem a úspěšně je provádí labyrintem zákonů. Envitrail má přitom kořeny na akademické půdě - v Univerzitním centru energeticky efektivních budov (UCEEB ČVUT). Přečtěte si příběh Lucie Siskosové, CEO Envitrail a ženy změny o tom, jak se jim to podařilo.

S kolegou Lukášem Ferklem v UCEEB ČVUT pracovali na projektech, které snižovaly energetickou náročnost budov. A přechod z akademické sféry do dynamického prostředí byznysu Lucie také vyzdvihuje jako velmi cennou zkušenost. „Legislativa, která vymezuje pole naší působnosti, je stále ještě živá a snažíme se být neustále připraveni na všechny možné i nemožné varianty,” říká k nefinančnímu reportingu a dodává, že věří v to, že štěstí přeje připraveným. „V roce 2024 už totiž bude pozdě začínat s přípravami na nefinanční reporting. Firmy by systémy pro reportingy měly tvořit už nyní. Každá zakázka, na které v Envitrail pracují, má jasný cíl. Doručit klientům návodný dokument, který jim přinese úspory v provozu. „Pokud firmy půjdou racionální cestou uhlíkového auditu, získají konkurenční výhodu, podklady pro rozhodování managementu a v neposlední řadě uspoří peníze díky investicím, ale i jednoduchými doporučeními, které lze snadno realizovat,” popisuje Lucie přínosy uhlíkových auditů. Že se Envitrail pod vedením Lucie Siskosové daří, dokazuje i to, že jako jediní v Česku prošli náročným auditem TÜV NORD pro obor Kalkulace uhlíkové stopy, což oceňují zejména klienti z automotive průmyslu. Spoluzaložili také informační portál CSRD.CZ, který slouží jako informační rozcestník pro firmy, které se potřebují zorientovat v tom, co se v oblasti ESG chystá a děje. A kde vidí Lucie Siskosová v Česku potenciál pro změny k lepšímu?

„Vidím ho v lidech. Pokud by se podařilo snížit byrokratickou zátěž, kterou tu stát roky vytváří, myslím že by se mnohem víc lidí pustilo do vlastního podnikání. Kromě toho je podle mě ohromný potenciál k zlepšení ve školství. Bohužel tam se pozitivní změny projevují až po dlouhém čase, a proto velice špatně se prosazují ve společnosti, která chce výsledky ihned.”

bottom of page