top of page

Konec uhlí - nový smysl pro české regiony

Uhelná komise dnes rozhoduje i o naší budoucnosti! Dnes se rozhodne o roku, kdy se uhlí přestane těžit a zůstane pod zemí jednou provždy.

Martin Sedlák, člen naší správní rady, vedoucí energetické skupiny a programový ředitel ve Svazu moderní energetiky má k tomu jasný postoj. Přečtěte si jeho vyjádření.


Martin Sedlák na zahajovací konferenci Změny k lepšímu

Rok 2038 odráží konzervativní pohled vlády na energetiku. Sice jsme se vyhnuli hrozbě udržení uhlí i po roce 2040, ale pokud by se k doporučení komise přiklonila i vláda, minulo by Česko šanci na rychlejší modernizaci energetiky, kterou nabízí zvyšování energetické účinnosti budov a v průmyslu, nebo rozvoj obnovitelných zdrojů energie.


Bližší termín konce uhlí k roku 2033, o kterém se v komisi také debatovalo, by umožnil rychlejší rozběh investic do čistých zdrojů energie - obnovitelných zdrojů nebo úspor energie, které mohou uhlí nahradit v elektroenergetice i teplárenství. Každý rok s uhlím navíc přinese jen více znečištěného ovzduší, zvyší rizika plicních chorob a dalších onemocnění.


Česko se odklonu od uhlí nemusí bát. Získáme desítky miliard na transformaci uhelných regionů a další desítky miliard na budování bezuhlíkových zdrojů. Při dobře nastaveném Modernizačním fondu a využití prostředků, které získá Česko z Evropy na oživení ekonomiky bychom dokázali pohodně zafinancovat potřebnou náhradu uhlí.


bottom of page