top of page

Dobré zprávy se speakery Circular Economy Talks: trendy cirkulární ekonomiky

Speakeři letos vyprodané konference Circular Economy Talks přijali pozvání do Dobrých zpráv. S Ivanou Hekerle z Cira Advisory, Blankou Svobodovou z Komerční banky a Dagmar Milerovou Prášková z INCIEN jsme řešili, jaké trendy cirkulární ekonomiky se stanou nutností, jak banky mohou pomoct byznysu k udržitelnosti a jak na tom bude cirkulární ekonomika v Česku v horizontu pěti let.


Tady jsou čtyři nejdůležitější informace z našeho 30 minutového podcastu, které by vám neměly uniknout:

  1. Za poslední dva roky se v byznys modelech firem změnilo mnohé. Ivana Hekerle za všechny zmínila například Biopekárnu Zemanka, který se pustila do výroby sušenek ze zbytkových surovin UGA. IKEU, která otevřela cirkulární hub a začala přijímat použitý nábytek. A cirkulární ekonomiku potkáte i u EGOÉ, které navrhuje své produkty tak, aby byly rozebíratelné a nastavuje jejich zpětný odkup.

  2. Dagmar Milerová Prášková upozornila na to, že příští rok začne platit novela zákona o veřejném zadávání, která říká, že pokud to povaha zakázky dovolí, tak zadavatel je povinen aplikovat sociálně a environmentálně odpovědné principy. V cirkulárním zadávání je důležitá spolupráce mezi zadavatelem a dodavatelem. Dodavatel může rozšířit funkční řešení a přijít s inovacemi a novými nápady. A do třetice je klíčová i poptávka po recyklovaných materiálech, která je zatím v Česku malá.

  3. Účelové finanční produkty jako základní nástroj financování udržitelného rozvoje. Blanka Svobodová zmínila, že může jít i o standardní sociální, nebo investiční úvěr. Zelené a udržitelné dluhopisy jsou určené spíše pro větší firmy. Abyste dosáhli na neúčelové finanční produkty, takzvané sustainability linked bonds, je důležité mít zpracovanou CSR strategii a konkrétní cíle, které pravidelně reportujete. Pokud se cíle dařit plnit, výhodou mohou být i nižší úroky.

  4. A kam se posune cirkulární ekonomika během příštích pěti let? Podle Ivany Hekerle se stane standardem v interních procesech i byznys modelech. Už nyní se mění přístupy v rámci energií a měnit se budou i ve vodohospodářském servisu. Dagmar Milerová Prášková vidí změnu hlavně v přístupu k odpadům a prevenci jejich vzniku a doufá, že z našich slovníků zmizí „ekologický terorismus" a posuneme se na úroveň západní Evropy, kde je cirkulární ekonomika běžnou realitou.


Chcete se do tématu ponořit hlouběji? Udělejte si 30 minut pro sebe a pusťte si náš podcast. Ještě nejste mezi námi? Přidejte se do Změny k lepšímu! Jako člen naší iniciativy získáte přístup do Kmene udržitelnosti, kde kromě praktických tipů sdílíme i know-how a propojujeme všechny ty, kdo hledají cesty k udržitelnému byznysu. Chcete si nás nejdřív oťukat? Přihlašte se k odběru newsletteru, nebo napište našemu programovému manažerovi Lukáši Rolfovi na lukas.rolf@klepsimu.cz.

bottom of page