top of page

Dobré zprávy se Soňou Klepek Jonášovou: Vnímají politické strany udržitelnost jako příležitost?

Volby klepou na dveře. A rozhodnout je mohou i nerozhodnutí. Pokud patříte mezi ně, možná vám pomůže otázka, na kterou jsme v Dobrých zprávách hledali odpověď se Soňou Klepek Jonášovou z Institutu cirkulární ekonomiky. Vnímají politické strany udržitelnost jako příležitost? Pokud ano, které? Co můžeme udělat proto, aby jich bylo více? A co stranám brání se tématu věnovat?

Tady jsou čtyři nejdůležitější informace z našeho 30 minutového podcastu, které by vám neměly uniknout:

  1. Znáte náš plán jak po covidu zeleně restartovat Česko? Z politických stran, které mají šanci dostat se do sněmovny se s ním nejvíc shoduje koalice Pirátů a Starostů a SPOLU. Absolutně nejvyšší shodu má ale Strana Zelených. Soňa doporučuje zaměřit se i na konkrétní politiky a lídry. Například Magdalena Davis, který stojí v čele Zelených a je zároveň starostkou Mníšku pod Brdy, v obci rozvíjí odpadové hospodářství. Příkladem může být i bývalý europoslanec Pavel Telička, který pořádal semináře, kde sbíral podněty z praxe, které obhajoval v Bruselu a následně se vracel s agendou a vysvětloval, jaké budou další kroky EU.

  2. Z politických stran Soňa jako nejaktivnější ocenila Piráty. „Mám zkušenost, že je to strana, která poslední čtyři roky zvládla táhnout dlouhodobá témata, i když byla těžká a komplikovaná.” Její poslanci a senátoři byli proaktivní, pořádali kulaté stoly a semináře, na které zvali zástupce byznysu i odborníky. Pozitivně hodnotí i program koalice SPOLU, který ale v porovnání s prvně zmíněnými není tak propracovaný a chybí mu reference.

  3. Inspiraci můžeme brát z Německa, nebo Holandska, kde politici aktivně sledují, o co má byznys zájem. V Česku se debata vede černobíle a po povrchu - Green Deal chceme / nechceme. Jsme ale členy EU a zavázali jsme se k jeho naplňování. Pojďme proto řešit, jak to uděláme. Je to extrémně složitá a objemná agenda a byznys by ocenil, kdyby stát vysvětlil, co se bude dít. Jak to dopadne na firmy? Jaké budou muset plnit cíle? Pasivita ministerstev podle Soni vede k tomu, že byznys lídři se napojují přímo na Brusel. Pomoci mohou ale i iniciativy jako Změna k lepšímu, kde se propojují lidé, kteří mají znalosti jednotlivých oblastí.

  4. Jak přesvědčit politiky, že udržitelnost je téma, kterému by se měli věnovat? Podle Soni má největší význam spojit se, přijít za politiky s konkrétní agendou a říct: „My, zástupci byznysu, tolika firem z tolika odvětví ve spolupráci s dalšími svazy, jsme dali dohromady tři priority pro tento kraj. Po vás politicích potřebujeme, abyste tyto priority reflektovali, udělali konkrétní kroky v těchto zákonech. Je na tom 80 % shoda v našem odvětví.” Roztříštěnost diskuzi prodlužuje. Západní státy jsou v tomto mnohem dále. Soňa doslova říká: „Když jsem na ambasádách na různých pracovních skupinách a vidím to tempo západní Evropy tak to není tak, že nám ujíždí vlak. Nám už dávno ujel. Budeme muset zjistit, jak se přepravit do další stanice pěšky, nebo jiným prostředkem. Teď je jediná cesta spojit se a sdílet informace.”

Chcete se do tématu ponořit hlouběji? Udělejte si 30 minut pro sebe a pusťte si náš podcast. Ještě nejste mezi námi? Přidejte se do Změny k lepšímu! Jako člen naší iniciativy získáte přístup do Kmene udržitelnosti, kde kromě praktických tipů sdílíme i know-how a propojujeme všechny ty, kdo hledají cesty k udržitelnému byznysu. Chcete si nás nejdřív oťukat? Přihlašte se k odběru newsletteru, nebo napište našemu programovému manažerovi Lukáši Rolfovi na lukas.rolf@klepsimu.cz.

bottom of page