top of page

Dobré zprávy s Prokopem Čechem: Jak vyzrát nad energetickou krizí

Víte, co je to agregace flexibility? Pokud ne, tak je nejvyšší čas o ní zjistit více. Energetika se bude za pár let točit právě kolem ní. Promluví do toho, jak nakládáme s elektřinou v domácnostech a má i potenciál otevřít cestu masivnímu rozvoji obnovitelných zdrojů a snížit naši závislost na těch fosilních. Nejen o tom jsme si povídali s Prokopem Čechem, hlavním analytikem Nano Energies.

Tady jsou čtyři nejdůležitější informace z našeho 30 minutového podcastu, které by vám neměly uniknout:

  1. Flexibilita zjednodušeně řečeno umožňuje spotřebovávat elektřinu v době, kdy je levná. Podle Prokopa Čecha ji může využívat téměř každá firma - flexibilita je všude, kde je nějaká výroba. Typicky tam, kde se akumuluje energie - teplo a chlad. Také vytápění, nebo velké zásobárny teplé vody. A pak tam, kde jsou procesy, které se dají v čase odkládat. Například firmy, které mají úzké hrdlo - proces, na který se čeká. Spolu s přibýváním tepelných čerpadel, nebo fotovoltaik s baterkou bude přibývat i příležitostí, kde flexibilitu najít a využívat.

  2. Studie zaměřená na flexibilitu, kterou Prokop Čech představil na konferenci Share Your Energy, přinesla několik důležitých závěrů. Flexibilita může pomoci s integrací obnovitelných zdrojů do sítě a snížit naši závislost na zdrojích fosilních. Mohla by snížit kapacitu tradičních zdrojů o výkon, který bude mít například jeden blok v Dukovanech, nebo uhelná elektrárna Počerady.

  3. Jak teď může byznys na elektřině ušetřit? Za prvé - energii nespotřebovávat, když to není nutné a zvýšit efektivitu jejího využívání. Za druhé - pokud máte příležitost, nechte si na střechu instalovat fotovoltaiku. Kromě toho, že ušetříte, do budoucna pomůžete i celé energetické síti. A za třetí - začít si zvykat na flexibilitu. V příštích letech budou hodiny a dny, kdy bude elektřina levná a kdy bude drahá. Byznys, který se tomu dokáže přizpůsobit, může výrazně ušetřit.

  4. A jaká je budounost enegetiky? Podle Prokopa nás čekají ještě 2-3 roky, během kterých budou uhelné elektrárny stále v provozu. Věci se začnou měnit v momentu, kdy zvýšíme kapacity dovozu LNG, přizpůsobíme technologie a snížíme závislost na Rusku. Pak podle něj může nastat odklon od uhlí i plynu a velký nárůst obnovitelných zdrojů. A to řádově v horizontu 5 - 10 let.

Ještě nejste mezi námi? Přidejte se do Změny k lepšímu! Jako člen naší iniciativy získáte přístup do Kmene udržitelnosti, kde kromě praktických tipů sdílíme i know-how a propojujeme všechny ty, kdo hledají cesty k udržitelnému byznysu. Chcete si nás nejdřív oťukat? Přihlašte se k odběru newsletteru, nebo napište našemu programovému manažerovi Lukáši Rolfovi na lukas.rolf@klepsimu.cz.

bottom of page