top of page

Dobré zprávy s Petrem Vítkem a Evou Bučovou: Udržitelné financování

Znáte tajnou páku, která v západních zemích pohání udržitelnost? Zelené financování není jen důležité téma, ale brzo se stane hybatelem udržitelnosti napříč celým trhem i u nás. Jestli chcete vědět, jaké změny očekávat, jak se na ně připravit a co je v pohybu už teď, přečtěte si blog se čtyřmi nejdůležitějšími postřehy, které zazněly v našem podcastu Dobré zprávy. S hosty Petrem Vítkem, který spoluzaložil investiční fond Tilia Impact Ventures a Impact Hub a Evou Bučovou, která v ING vede komisi pro udržitelnost.

Čtyři informace o zeleném financování, které by vám neměly uniknout:

  1. Zelené financování se brzy stane hybatelem udržitelných změn v Česku. Banky, propojené i díky Změně k lepšímu, podepsaly v březnu 2021 pod střechou České bankovní asociace Memorandum pro udržitelné finance, kde se mimo jiné zavázaly k tomu, že začnou nabízet produkty z oblasti zelených financí.

  2. Zohledňujete při investici jen riziko a výnos? Pak byste měli zahrnout i dopad a udržitelnost projektů. Startupy, investoři, soukromé společnosti - tlak na udržitelné financování se totiž začíná zvedat i od nich. „V poslední době to začínám hodně vnímat u business angels. Někteří říkají - chci investovat do něčeho co dává smysl dlouhodobě. Udržitelnost je tady prodloužením investičního horizontu,” říká v našem podcastu Petr Vítek.

  3. Na jednotném reportování udržitelnosti se zatím v Česku banky neshodly, zelené dluhopisy už ale u některých získat můžete. Pro posouzení nestačí mít vlastní report, ale je potřeba zapojit některou ze společností, které se zeleným ratingem zabývají a procesem vás provedou.

  4. V Česku se cestou zeleného financování vydávají zatím zejména velké korporace, po roce 2023 by se situace podle Evy Bučové mohla změnit i pro středně velké firmy.

Chcete se do tématu ponořit hlouběji? Udělejte si 30 minut pro sebe a pusťte si náš podcast. Ještě mezi námi nejste? Přidejte se do Změny k lepšímu! Jako člen naší iniciativy získáte přístup do Kmene udržitelnosti, kde kromě praktických tipů sdílíme i know-how a propojujeme všechny ty, kdo hledají cesty k udržitelnému byznysu. Chcete si nás nejdřív oťukat? Přihlašte se k odběru newsletteru, nebo napište našemu programovému manažerovi Lukáši Rolfovi na lukas.rolf@klepsimu.cz.

bottom of page