top of page

Dobré zprávy s Petrem Chládkem: o inovačních systémech

Mekka inovací, české Silicon Valley. Řeč je samozřejmě o Brně. Svůj díl práce na této přezdívce má i Jihomoravské inovační centrum, jehož ředitele Petra Chládka jsme vyzpovídali v Dobrých zprávách. Nedávno tady organizovali konferenci Velvet Innovation, na kterou přijal pozvání i architekt Green Dealu Kurt Vandenbergh.



Co prozradil o nejbližších krocích EU v zelených politikách? O jakých firmách, které šlapou do udržitelnosti, podle Petra Chládka brzy uslyšíme? A co si představit pod spojením inovační ekosystém, které slýcháme, když se mluví o Brně?


Tady jsou čtyři nejdůležitější informace z našeho 30 minutového podcastu, které by vám neměly uniknout:



  1. Na Velvet Innovation vystoupil i architekt a autor Green Dealu Kurt Vandenberghe. Hlavním tématem zelených politik je dnes energetika a dekarbonizace skrze změnu energetického mixu. Green Deal je šance řídit budoucnost. Státy i podniky mají jasný plán, kam se budou regulace ubírat, komplexní a transparentní rámec. Místo reaktivních politik na USA, nebo Čínu, je tak EU o krok napřed.

  2. Fredrick Royan z Frost Sullivan, jedné z nejkredibilnějších konzultačních společností mapujících trh, na konferenci představil závěry výzkumu, který ukázal, že ¾ firem z vyspělých regionů mají udržitelnost jako hlavní aspekt své strategie. Co z toho vyplývá pro Česko? Ukazuje to směr, jakým půjde i náš průmyslový sektor a co budou požadovat i čeští zákazníci. Právě oni jsou hlavním hybatelem změn. Vzkazem pro český byznys tak je - podívejte se, jak to dělá světová konkurence a inspirujte se.

  3. JIC se podílí na tvorbě unikátního inovačního ekosystému, který na Jižní Moravě funguje. Petr Chládek ho popisuje jako živoucí organismus, ve kterém velcí vytvářejí prostředí, kde mohou růst i malí, kde musí být dobré podhoubí, vztahy i komunikace a vše dohromady ladit. Takový ekosystém je podle něj stabilní a mohou z něj vyrůstat zajímavé nové projekty. Zároveň umožní vznikat novým konkurenceschopným firmám a přispívá ke stabilitě regionu.

  4. Nejznámějším byznysem, který JICem prošel, je Kiwi. Za pozornost stojí i Wereldo, které optimalizuje logistické toky v nákladní dopravě, šetří firmám náklady, emise, snižuje dopravní zácpy. „ Mají propočítáno, že kdyby jejich algoritmy byly výrazně nasazeny na světovou dopravu, tak by se snížila produkce CO2 o víc než celý automobilový průmysl jako takový,” komentuje Petr Chládek. Zmínil také startupy Myco a Mewery.

bottom of page