top of page

Dobré zprávy s Martinem Vohánkou: O udržitelnosti kamionové dopravy

Jak může souviset kamionová doprava s udržitelností? Pokud vás žádné pojítko nenapadá, pak jste asi ještě neslyšeli o Eurowag. Hostem Dobrých zpráv byl Martin Vohánka, CEO a zakladatel této společnosti. Bavili jsme se o budoucnosti kamionové dopravy v Evropě a o tom, jak může vypadat cesta k jejímu ozelenění. V Eurowagu stojí změna na dvou pilířích - transformaci na čisté zdroje pohonů a efektivitě. Aby cesta k udržitelnosti byla úspěšná v celé Evropě, je podle Martina Vohánky ale zásadní hlavně to, aby změna proběhla sociálně udržitelným způsobem.



Tady jsou čtyři nejdůležitější informace z našeho 30 minutového podcastu, které by vám neměly uniknout:

  1. Green deal je změna, adaptace na novou situaci. To je ale pro podniky podle Martina Vohánky přirozená věc, kterou dělají konstantně. Adaptují se, mění, reagují na nové podmínky, konkurenci. Každá změna je pro podniky hrozbou i příležitostí - jde jen o to, jak se k ní postaví. A to platí i pro Green Deal. Aby transformace spojená s Green delaem byla úspěšná v v dlouhodobém výhledu, je podle něj důležité zejména to, aby byla sociálně spravedlivá.

  2. V Eurowagu stojí změna na dvou pilířích. Prvním je transformace na čisté zdroje pohonů. Před třemi roky založili oddělení elektromobility a oddělení alternativních paliv. Jejich týmy hledají cesty, jak změně a její akceleraci pomoci. Zároveň poskytují poradenskou činnost, která firmám provozujícím kaminovou dopravu pomáhá vyřešit otázky typu jak a kde servisovat vozidla, nebo jak funguje leasing a dotace pro tento nový typ dopravy. Druhým pilířem je efektivita - každý čtvrtý kamion dnes totiž například jezdí prázdný. V Eurowagu nyní budují digitální platformu, zaměřující se na chytré navádění vozidel a práci s daty.

  3. Vstup Eurowagu na londýnskou burzu byl náročný zejména v oblasti reportingu. Nově si stanovili řadu metrik a cílů, ke kterým se zavázali směřovat. Ty odráží aktuální výroční zpráva, která obsahuje všechny závazky z oblasti životního prostředí, sociálních aspektů i governance. Na agendě okolo ESG je podle Martina Vohánky komplikované zejména to, že se teprve usazuje a aktéři typu bank a investorů hledají ideální modus operandi.

  4. A budoucnost kamionové dopravy? Podle Martina Vohánky se musí ozelenit - dostat do ní co nejdříve energii z obnovitelných zdrojů. Přeprava po silnicích v kamionech ale bude stále hrát významnou roli. Roli Eurowagu vidí i v tom, aby pomohl transferu směrem k dekarbonizaci a postavil řešení, které umožní vytvořit platformu, která všechny účastníky propojí a umožní lepší vyhodnocování dat.

Ještě nejste mezi námi? Přidejte se do Změny k lepšímu! Jako člen naší iniciativy získáte přístup do Kmene udržitelnosti, kde kromě praktických tipů sdílíme i know-how a propojujeme všechny ty, kdo hledají cesty k udržitelnému byznysu. Chcete si nás nejdřív oťukat? Přihlašte se k odběru newsletteru, nebo napište našemu programovému manažerovi Lukáši Rolfovi na lukas.rolf@klepsimu.cz.

bottom of page