top of page

Dobré zprávy s Janem Dusíkem: Evropské předsednictví ČR

Studoval na Oxfordu, vedl české Ministerstvo životního prostředí, jeho stopu najdete i v Evropské komisi a Programu OSN pro životní prostředí. Tady pracoval jako hlavní poradce pro strategické záležitosti Arktidy a Antarktidy, následně také jako ředitel Arktického programu Světového fondu pro ochranu přírody. Jan Dusík se se nyní vrátil do českých vod jako náměstek na Ministerstvo životního prostředí a byl také hostem Dobrých zpráv.

Tady jsou čtyři nejdůležitější informace z našeho 30 minutového podcastu, které by vám neměly uniknout:


  1. Větší společenská odpovědnost firem za oblast životního prostředí i klima - tak hodnotí Jan Dusík změnu, kterou v Česku po 11 letech strávených v zahraničí vidí. Zároveň ale upozorňuje, že zde stále neproniklo vědomí toho, že projevy změny klimatu budou růst a lze očekávat, že budou dramatičtější a dlouhodobější, než jednorázové přívalové deště. Jak nejlepší informační zdroj doporučuje reporty IPCC.

  2. Během českého předsednictví se bude intenzivně řešit legislativa v oblasti změny klimatu a energetiky. Do konce roku by podle Jana Dusíka chtěla vláda také dosáhnout dohody o legislativních předpisech k Fit for 55. Cílem je mít balíček klimatické legislativy, který je v souladu s Pařížskou dohodou a závazky EU. České předsednictví je podle něj zároveň skvělou příležitostí jak prezentovat naši zemi na celé řadě akcí. Chystá se konference o ovzduší, konference, která se bude věnovat adaptaci na změnu klimatu, ochranu půdy i prevenci sucha. To jsou také příležitosti pro české firmy a jejich experty.

  3. V rámci Green Dealu bude česká vláda věnovat pozornost i obnově přírody a to na neformální radě ministrů životního prostředí, která bude v Praze v půlce července. Nepůjde jen o zachování ekosystémů, ale také otázku toho, jak navrátit přírodu co nejblíže k původnímu stavu a ukázat české revitalizační projekty. Podle Jana Dusíka je Green Deal potřeba rozdělit na části a vysvětlovat, co konkrétně představuje a lidem přinese. I to bude úkol pro české předsednictví. Jedním z důvodů, proč se na Green Deal hledí jako na strašáka, je podle něj i absence komunikační strategie.

  4. Jak mohou pomoci vládě české firmy? Největším přínosem je prezentovat řešení, která jdou směrem k zelené dohodě. Řešení, která fungují, jsou ekonomicky a technicky dostupná. Česká republika má podle Jana Dusíka velký inovační potenciál. Šest měsíců předsednictví chce vláda využít i k tvorbě diskuzních platforem a zaměřit se na to, aby s blížícím se koncem funkčního období Evropského parlamentu a Komise nespadly některé z návrhů Zelené dohody pod stůl.

Chcete se do tématu ponořit hlouběji? Udělejte si 30 minut pro sebe a pusťte si náš podcast. Ještě mezi námi nejste? Přidejte se do Změny k lepšímu! Jako člen naší iniciativy získáte přístup do Kmene udržitelnosti, kde kromě praktických tipů sdílíme i know-how a propojujeme všechny ty, kdo hledají cesty k udržitelnému byznysu. Chcete si nás nejdřív oťukat? Přihlašte se k odběru newsletteru, nebo napište našemu programovému manažerovi Lukáši Rolfovi na lukas.rolf@klepsimu.cz.

bottom of page