top of page

Dobré zprávy s Evou Malou Beluskou a Danem Heuerem: Jak připravit byznys na ESG kritéria

Udržitelnost je cesta, ale pro mnoho malých a středních firem bez pochyb také velká a náročná změna. Jak jí projít v souvislosti s ESG kritérii hladce, bez dlouhých hodin samostudia a třeba i s kontaktem na ostatní podnikatele, kteří se na takovou transformaci také chystají, jsme se bavili v Dobrých zprávách s Evou Malou Beluskou z IKEA a Danem Heuerem z Fair Venture.



Tady jsou čtyři nejdůležitější informace z našeho 30 minutového podcastu, které by vám neměly uniknout:

  1. Podnikatelům, kteří takový transformační obrat chystají, Eva radí tři základní věci. Za prvé, mít dobře připravenou komunikační strategii v kontextu změny, kterou organizace bude procházet. Z transformace mívají lidé strach, proto je potřeba jim naslouchat a mluvit co nejvíce otevřeně. Za druhé, nepodceňovat nábor středního managementu. Pokud je správně zapojený a informovaný, může se stát pozitivním příkladem změny obecně. Za třetí, naučit se pracovat projektově a agilně, v kontextu širších souvislostí a plánování změn. Dan doporučuje o transformaci mluvit otevřeně a v číslech - nepopisovat jen procesy, ale dávat si i měřitelné cíle a pravidelně reportovat, jak jste v jejich plnění pokročili.

  2. V IKEA pro spolupráci s dodavateli používají kodex chování, který průběžně doplňují o novou legislativu a tedy i ESG a Green Deal. Zaměřují se například na energetické úspory, obnovitelné zdroje, snižování recyklačních frakcí, nebo férové mzdy. Když s dodavateli navazují spolupráci, dávají jim 12 měsíců na to, aby se na tuto změnu připravili. IKEA bude své zkušenosti nejen s dodavateli na českém trhu sdílet i v rámci naší ESG Akademie.

  3. Proč věnovat ESG pozornost? Brzo si podle nich budou projekty, které podpoří, vybírat banky, investoři, i odběratelé, upozornil Dan. „Řeknou si - budeme investovat do firmy, která má obnovitelné zdroje, solární panely, nízkou uhlíkovou stopu a férovou mzdu? Nebo do firmy, která je závislá uhlí, vše dováží z daleka a nezná svůj dodavatelský řetězec?”. Naše ESG Akademie je šitá na míru malým a středním podnikům, které nemají tolik zaměstnanců a nemohou tak například zřídit oddělení, které by se věnovalo jen reportingu. V kostce a prakticky vám pomůžeme se v ESG zorientovat a připravit vás na ně.

  4. Do naší ESG Akademie jsou zapojeny také velké banky, které vnáší svůj praktický pohled na to, co mohou po firmách vyžadovat. Vystupují v ní i experti z neziskovek, nebo byznysmeni, kteří už takovou transformací úspěšně prošli - jako Jan Zeman z Biopekárny Zemanka. Eva i Dan se shodli na tom, že skvěle funguje i spojit se a pomáhat si. A podobný network nabídneme i v rámci naší ESG Akademie.

ESG Akademii v podobě online kurzu spouštíme na konci května. Naši členové budou mít kompletní kurz přístupný zdarma. Úvodní lekce bude volně dostupná na našem webu.


Chcete se do tématu ponořit hlouběji? Udělejte si 30 minut pro sebe a pusťte si náš podcast. Ještě mezi námi nejste? Přidejte se do Změny k lepšímu! Jako člen naší iniciativy získáte přístup do Kmene udržitelnosti, kde kromě praktických tipů sdílíme i know-how a propojujeme všechny ty, kdo hledají cesty k udržitelnému byznysu. Chcete si nás nejdřív oťukat? Přihlašte se k odběru newsletteru, nebo napište našemu programovému manažerovi Lukáši Rolfovi na lukas.rolf@klepsimu.cz.

bottom of page