top of page

Dobré zprávy s Davidem Navrátilem: Zvládneme to bez ruského plynu?

Konec dodávek ruského plynu je reálná hrozba. S Davidem Navrátilem, hlavním ekonomem České spořitelny, jsme rozebrali, jak by mohlo Česko postupovat v případě, kdyby Rusko skutečně zavřelo kohoutky. Jak může pomoci každý z nás? Jaký efekt má snížení teploty vytápění o jeden stupeň? Nakousli jsme i téma dlouhodobé strategie vlády a toho, proč plán a vize mohou být důležitější než inflace.


Tady jsou čtyři nejdůležitější informace z našeho 30 minutového podcastu, které by vám neměly uniknout:


  1. Jak zvládnout odstřihnutí od ruského plynu? Cesta ven kombinuje několik možností. LNG terminály, znovuzapnutí jaderných elektráren nejen v Evropě, ale například i v Japonsku. Urychlení instalace fotovoltaiky, tepelných čerpadel, zateplení domů. Také úspory domácností, které by měly nastavit nižší teplotu vytápění. Česko je na ruském plynu poměrně závislé, máme významný podíl energeticky náročného průmyslu. Pokud ale budeme naše kroky koordinovat v rámci EU, jsme schopni negativní dopady snížit.

  2. Významnou roli mohou mít domácnosti. Obecně platí, že když roste cena, lidé mají tendenci svou spotřebu snižovat. Růsty cen plyn o 10 % snižuje poptávku zhruba o 1,5 % . Pokud by 41 % domácnosti snížilo teplotu na termostatu o 1 - 2 stupňe Celsia, srazilo by to náklady o 5 - 7 %. Významnou část opatření, které by nám mohly pomoci takovou situaci zvládnout, tak tvoří omezování spotřeby.

  3. Co by měly dělat firmy? V ideálním světě začít spořit a investovat do snížení energetické náročnosti. David Navrátil ale upozornil na to, že taková změna se těžko realizuje během půl roku. Byznys je teď ve velmi těžké situaci a firmám, které potřebují velké množství plynu, hrozí, že budou muset zavřít. O to větší roli musí podle něj sehrát subjekty, které svou spotřebu mohou snížit. Důležité je i to, aby Ministerstvo průmyslu a obchodu dokázalo rychle připravit a rozdělit balík peněz na podporu energetických úspor, aby byl byznys schopen úspory ještě realizovat.

  4. Jedním z dlouhodobých řešení je podle Davida Navrátila deglobalizace a diverzifikace výroby. Mnoho věcí si dokážeme vyrobit sami, pokud se to znovu naučíme. Zároveň je důležité, aby se stát dokázal plánovat dlouhodobé projekty. Mít vizi a plán, jak věci postupně měnit, by Česku mohlo pomoci při deglobalizačním procesu naskočit do rozjetého vlaku a uskutečnit změnu k lepšímu.


Chcete se do tématu ponořit hlouběji? Udělejte si 30 minut pro sebe a pusťte si náš podcast. Ještě mezi námi nejste? Přidejte se do Změny k lepšímu! Jako člen naší iniciativy získáte přístup do Kmene udržitelnosti, kde kromě praktických tipů sdílíme i know-how a propojujeme všechny ty, kdo hledají cesty k udržitelnému byznysu. Chcete si nás nejdřív oťukat? Přihlašte se k odběru newsletteru, nebo napište našemu programovému manažerovi Lukáši Rolfovi na lukas.rolf@klepsimu.cz.

bottom of page