top of page

Dobré zprávy s Annou Kárníkovou: Jak mohou firmy přispět ke zdraví krajiny?

České lesy dostávají zabrat. Kůrovec, sucho, monokultury, požáry… S Annou Kárníkovou jsme se bavili o tom, jak mohou lidé i firmy lesům efektivně pomáhat. Jaké tři kroky jim teď pomohou nejvíce? Jakou mají lesy superschopnost? Jak je to s ukládáním uhlíku a proč bychom měli spíše ochraňovat lesy staré, než vysazovat lesy nové?

Tady jsou čtyři nejdůležitější informace z našeho 30 minutového podcastu, které by vám neměly uniknout:

  1. Klíčem ke změně je mitigace a adaptace. Mitigace jako snaha o snižování množství CO2 v atmosféře. Adaptace jako přizpůsobení se změně klimatu. Pomoci krajině zadržovat vodu, aby lesy nevysychaly a byly odolnější nejen vůči požárům, ale také například kůrovci. Klíčová je jejich rozmanitost - čím je les rozmanitější, tím je odolnější. V lesích by mělo zůstávat i mrtvé dřevo, ve kterém žijí rostliny a živočichové, kteří pomáhají s jeho regenerací a udržují ho zdravý.

  2. Nejodolnější les je takový, který se vysadí sám. Lesy mají schopnost se obnovovat a takové také nejlépe ukládají uhlík. Legislativa je ale nastavena tak, že nutí vlastníky lesů rychle vysazovat nové. Ty jsou bohužel velmi často monokulturní. Ochraně lesů podle Anny Kárníkové nejvíce pomůže, když necháme přírodu pracovat a budeme chránit staré lesy. Pokud je alespoň někde ponecháme samovolnému vývoji, můžeme se inspirovat v tom, jak si příroda poradí s adaptací na změnu klimatu. Druhou cestou může být například nákup produktů s certifikací, která podporuje šetrné hospodaření. Anna Kárníková doporučuje certifikaci FSC.

  3. Firmy, které chtějí dělat více, se dnes mohou zaměřit na zacházení s vodou ve svém provozu, nestavět na zemědělské půdě, nebo využívat zelené fasády a střechy. V Česku je v tomto dobrou inspirací například Liko-S. Cestou také může být podpora projektů, které zlepšují konkrétní místa - takové připravuje například Živá voda, nebo Česká společnost ornitologická. Význam mají i projekty, které vrací řekám meandrování. Jejich příprava bývá delší a zabere 5-10 let, o to větší pak ale mají dopad na krajinu.

  4. Jaké tři kroky teď pomohou krajině nejvíce? Prvním je změna způsobu hospodaření na zemědělské půdě - tomu můžeme pomoci nákupem produktů v bio kvalitě. Druhým je podpora šetrného hospodaření v lesích, například vyžadováním certifikovaného dřeva. A třetím je podle podpora dílčích projektů, které si firmy samy vyberou - ať už finančně, nebo například zapojením dobrovolníků.

Ještě nejste mezi námi? Přidejte se do Změny k lepšímu! Jako člen naší iniciativy získáte přístup do Kmene udržitelnosti, kde kromě praktických tipů sdílíme i know-how a propojujeme všechny ty, kdo hledají cesty k udržitelnému byznysu. Chcete si nás nejdřív oťukat? Přihlašte se k odběru newsletteru, nebo napište našemu programovému manažerovi Lukáši Rolfovi na lukas.rolf@klepsimu.cz.

bottom of page