top of page

Dobré zprávy s Václavem Kurelem: Kompenzace uhlíkové stopy firem & regenerativní zemědělství

Offset neboli uhlíková kompenzace je často skloňovaným tématem. Cesta k uhlíkové neutralitě firem a organizací může vést i přes tento nástroj. O tom, jakou může mít podobu, co přináší a zda má i lokální benefity jsme diskutovali s Václavem Kurelem, zakladatelem projektu Carboneg.



Sepsali jsme pro vás 4 důležité body, které v podcastu Dobré zprávy zazněly:

  1. Offset je nástroj, který firmám pomáhá dosáhnout uhlíkové neutrality. Po přechodu na zelené energie nebo nákupu elektromobilů firma svou stopu sníží například 60 %. K tomu, aby se dostala na nulu, ji mohou pomoci uhlíkové kompenzace. Firmy mají spočítané, kolik tun CO2 vypustí a kolik za ně má být z atmosféry odebráno, tedy vykompenzováno.

  2. Termín carbon removal znamená, že se z atmosféry uhlík odebere a někam uloží. Což může probíhat díky technologiím nebo přírodní cestou. Ukládání prostřednictvím technologií je dražší a má menší kapacitu. Jeho výhodou je však trvalé hlubinné uložení uhlíku. Druhým typem jsou přírodní mechanismy jako fotosyntéza nebo mineralizace. Což zahrnuje například výsadbu stromů, pěstování řas a chaluh, ukládání uhlíku do půdy, výrobu biouhlu nebo podporu přirozené mineralizace uhlíku.

  3. Projekt Carboneg se věnuje ukládání uhlíku do půdy. Konkrétně do půdy zemědělské. Využívá praktiky regenerativního zemědělství, které je postavené na přírodních mechanismech, které fungují už stovky milionů let. Tedy žádný nový hi-tech. Těmi jsou například fotosyntéza, půdní mikroorganismy a jejich symbióza s rostlinami. Podpora těchto procesů spočívá v bezorebném hospodaření, omezení používání chemických prostředků (pesticidy, herbicidy, fungicidy) a soustavném pokrytí půdy živými rostlinami.

  4. Nejlevnější a nejefektivnější způsob odebírání uhlíku z atmosféry je skrz fotosyntézu, kterou regenerativní zemědělství využívá. Dalšími benefity tohoto způsobu hospodaření je ozdravení půdy, podpora biodiverzity, zvýšení kvality spodních vod nebo ochrana proti erozi. Což jsou lokální přínosy pro českou krajinu. Mezi možnými negativy je změna majitele pozemku a způsobu hospodaření ze strany zemědělce směrem ke konvenčnímu způsobu. Nicméně regenerativní zemědělství dlouhodobě vychází i ekonomicky.

Chcete se do tématu ponořit hlouběji? Najděte si 30 minut a pusťte si náš podcast. Ještě nejste mezi členskými organizacemi? Přidejte se do Změny k lepšímu! Jako člen/ka naší iniciativy získáte přístup do Kmene udržitelnosti, kde kromě praktických tipů sdílíme i know-how a propojujeme všechny, kteří hledají cesty k udržitelnému byznysu. Chcete začít postupně? Přihlaste se k odběru newsletteru, nebo napište našemu programovému manažerovi Lukáši Rolfovi na lukas.rolf@klepsimu.cz pro více informací.


bottom of page