top of page

Dobré zprávy se Zuzanou Benešovou: Jak navrátit život do české půdy?

Půda je nenahraditelná, její aktuální stav má ale k ideálnímu daleko. Například to, kolik vody dokáže zadržet, úzce souvisí s její strukturou. Půda může fungovat jedině za podmínky, že v ní probíhají přirozené mechanismy. Ty se nám bohužel daří úspěšně potlačovat. Jak může každý z nás přispět k ozdravení půdy?



Čtyři způsoby, jak může každý z nás vrátit život půdě:


1. Pachtovní smlouva pro vlastníky

Mezi Čechy jsou tři miliony vlastníků půdy. To znamená, že každý třetí z nás může krajině a stavu půdy pomoci ke změně k lepšímu. Pokud jste vlastníkem, buďte pozorní a všímejte si svého majetku. Poradenství v tom, jak naložit s půdou na vašem pozemku vám může dát například projekt Živá půda. Stačí napsat do jejich poradny, kde pro vás připraví řešení na základě skutečného stavu pozemku. Projekt nabízí také generátor pachtovních smluv.


2. Buďte pozorní k okolí

I jako nevlastník můžete pomoct. Velmi důležité je hlášení erozních událostí, protože velká část jich zůstává stále nezaznamenána. Ohlásit ji můžete jednoduše pomocí formuláře. O ostatní se už postará projekt Živá půda, který předá formulář příslušným úřadům.


3. Podpořte farmáře

Všichni z nás jsou spotřebitelé, kteří nakupují potraviny. V českých supermarketech ale často vidíme na ovoce a zeleninu dovezené ze zahraničí. Přemýšlejme nad tím, jaké potraviny konzumujeme a odkud pochází. Najděte si v okolí farmu a podpořte ji nákupem. Spoustu lokálních potravin, zejména od ovocnářů a zelinářů, končí popadaných v sadu na zemi. Nákupem u lokálních farmářů přispějete k lepšímu hospodaření na půdě.


4. Návod pro firmy

Uspořádejte teambuildingové dobrovolnické dny a využije je na pomoc lokálním farmářům při sběru sklizně.


Zajímá vás více? Pusťte si náš podcast Dobré zprávy, kde jsme s ředitelkou projektu Živá půda Zuzanou Benešovou právě o tomto tématu bavili.

bottom of page