top of page

Dobré zprávy s Vojtěchem Němcem: o lobbingu v Bruselu

Jejich obor bývá opředen mýty a přitom mívají kus práce na prosazení změn a jsou důležitým partnerem pro každou firmu, které chce, aby její hlas byl slyšet. Řeč je o lobbistech. Jak vypadá jejich denní chleba? Zaznívá teď hlas českých firem na unijní úrovni? A co mají dělat ti, kteří by chtěli do zelených politik promlouvat?

O tom jsme se bavili s Vojtěchem Němcem, partnerem konzultační společnosti Nemec+Chvatal, se kterým jsme v Dobrých zprávách nahlédli za oponu bruselského lobbingu. My ve Změně jsme s těmito profesionály nedávno spojili síly a pracujeme na tom, aby hlas českého, progresivního byznysu, který věří, že udržitelnost je hlavně příležitost, byl v Bruselu slyšet. Tady jsou čtyři nejdůležitější informace z našeho 30 minutového podcastu, které by vám neměly uniknout:

  1. Zhruba 70 % zákonů na jednotném evropském trhu vzniká v Bruselu. A ovlivňuje životy lidí i firem. Zákony vznikají během diskuze, hledání širšího konsenzu. Je důležité, aby firmy byly u toho a nenechaly se zaskočit výsledkem. Lobbing v Bruselu je velmi technický, není založený na osobních vztazích. Vychází z detailní znalosti procesu a liší se zákon od zákonu. Proto je dobré mít u procesu průvodce — lobbistu — který toto zná a rozumí i oboru klienta.

  2. Jaká jsou nyní nejžádanější témata? Loni vládl covid a zdravotnictví. Green Deal a dekarbonizace jsou na špici dlouhodobě. Zajímavý začíná být i digitální sektor. Vojtěch Němec zmínil, že mnoho příležitostí pro firmy ze střední a východní Evropy nyní vzniká i na Ukrajině. Evropská komise už začíná připravovat plány pro rekonstrukci válkou poničené země. Firmy se budou moci zapojit do budování digitální infrastruktury, ve stavebnictví, nebo agrikultuře.

  3. Jak držet prst na bruselském tempu? Být aktivní, jezdit do Bruselu. Připravit si position papery, sdílet je se správnými lidmi v Evropské komisi, parlamentu i Radě. Být v diskuzi konstruktivní, přijít s vlastním návrhem a nebýt a priori jen proti. Legislativa, která bude platit za 2-3 roky se připravuje nyní. To je strategie, kterou Vojtěch Němec doporučuje malým a středním podnikům.

  4. A co doporučuje Vojtěch Němec těm, kteří se chtějí do problematiky ponořit více? Sledovat bruselské zdroje. Existuje celá řada think tanků, jako je European Policy Center, CEPS, nebo Bruegel. Ty pořádají mnoho eventů, z nichž některé bývají i online. Jejich nejzajímavější částí bývá diskuze, do které se zapojuje řada odborníků. A Vojtěch Němec doporučuje seznámit se i s nástroji decision-makera. Například pomocí Legislative Observatory můžete sledovat na stránkách evropských institucí postup zákonů. Napsat lze i do Evropské Komise. A nebo se ozvěte přímo Nemec+Chvátal.

Chcete se do tématu ponořit hlouběji? Udělejte si 30 minut pro sebe a pusťte si náš podcast. Ještě mezi námi nejste? Přidejte se do Změny k lepšímu! Jako člen naší iniciativy získáte přístup do Kmene udržitelnosti, kde kromě praktických tipů sdílíme i know-how a propojujeme všechny ty, kdo hledají cesty k udržitelnému byznysu. Chcete si nás nejdřív oťukat? Přihlašte se k odběru newsletteru, nebo napište našemu programovému manažerovi Lukáši Rolfovi na lukas.rolf@klepsimu.cz.

bottom of page