top of page

Čeká Česko po volbách udržitelný restart?

Rozhodujete se, koho jít volit a tápete v programech stran? Podívali jsme se na ně. Přinášíme stručný přehled toho, jak si představují zelený restart ekonomiky. Stojí politické strany za bynysem, který vidí stejně jako my udržitelnost jako příležitost?


V únoru jsme představili Náš plán s deseti hlavními opatřeními pro udržitelný restart ekonomiky. Oblasti energetiky a dopravy, cirkulární ekonomiky, nebo krajiny. Zapátrali jsme v programech politických stran a podívali se, jestli některé z nich obsahují.


Ať už se rozhodnete pro kteroukoliv stranu, určitě běžte volit. Ideální programová shoda možná neexistuje, ale šanci ovlivnit změnu k lepšímu teď každopádně máte.





V našem hodnocení dopadla nejlépe Strana Zelených, která chce co nejrychlejší přechod na obnovitelné zdroje energie, ukončení skládkování nebo lepší práci s odpadem. Na druhé příčce za nimi je koalice Pirátů a STAN, kteří rozpracovali hlavně témata spojená s opatřeními pro zadržování vody v krajině, nebo snížení teploty ve městech. Představují i sadu návrhů pro redukci objemu odpadu, nebo zlepšení kvality zemědělské půdy. Na třetím místě je Koalice SPOLU, která se na zelená řešení zaměřila v kapitole Udržitelný život, ve které zmiňuje podporu fotovoltaických projektů, ochrany vody, nebo lepší práci s odpadem v podobě třídění a redukce.


S ČSSD bychom se na spoustě opatření shodli, jak je chtějí realizovat, je ale nejasné. Formulace jsou velmi obecné a věty opravdu stručné. Podobně je na tom SPD, která například podporuje energetickou transformaci, ale pouze pod podmínkou, že uhlí bude nahrazeno jádrem. Ne jinak je na tom ANO. Zmiňuje podporu obnovitelných zdrojů energie, ochrany vody nebo potřeba energetické soběstačnosti, ale na otázku „jak” už neodpovídá. Z adaptace na klimatické změny dostávají největší prostor zelené střechy.


Kompletní analýzu s metodologií i bodových ohodnocením programů stran si můžete přečíst zde. Ale hlavně - běžte volit!


bottom of page