top of page

PROJEKT ZAMĚŘUJÍCÍ SE NA VYUŽÍVÁNÍ BIOODPADU

Kokoza
DSC00079.jpg

Jak lze využít organický materiál z firemních kuchyněk

KLÍČOVÁ SLOVA:
SHRNUTÍ

Organický odpad tvoří v českých domácnostech podle průzkumů mezi 40 a 60 %. Jeho skládkováním nejen přispíváme k tvorbě skleníkových plynů a toxických látek, ale hlavně se připravujeme o vzácný zdroj živin pro půdu.

V Kokoze se přes 11 let věnují kompostování a pěstování v městském prostředí. Za tu dobu nasbírali o černém zlatu, jak o bioodpadu sami mluví, mnoho zajímavých dat a poznatků. V současné době se Kokoza věnuje hlavně budování partnerství s dalšími společnostmi a organizacemi a podporuje tak vzdělávání zaměstnanců v oblasti kompostování a nakládání s bioodpadem a také zavádění kompostování ve firemních kuchyňkách a pěstování v kancelářích.

PROBLÉM

Organický odpad aktuálně tvoří 40 až 60 % komunálního odpadu. Značné množství tedy končí na skládkách, kde dochází k anaerobnímu rozkládání, kdy se tvoří metan a toxické výluhy. 

Ve firmách se často má za to, že v kancelářích bioodpad nevzniká. Opak je pravdou a působení Kokozy tuto praxi jen potvrzuje. Je už jen na firmách, zda pokračovat v nastavené praxi a vystavit se riziku pokut, nebo se vydat cestou kompostování a být o slupku před konkurencí. 

Podle Ministerstva životního prostředí, každý jeden z nás vyprodukuje 100 kg bioodpadu za rok. Netříděním ztrácíme příležitost vrátit živiny zpět do půdy. Kompostováním s Kokozou, doma a v kanceláři se otevírá cesta, jak se starat o  přírodu a zahojit rány způsobené erozí našich půd. To vše díky špetce ohleduplnosti, vzdělání a šikovnému kompostéru v dosahu kancelářského stolu.

pexels-eva-bronzini-5503338.jpg
DSC08468.jpg
HLAVNÍ KROKY ŘEŠENÍ

Kokoza poskytuje prostředky ke kompostování pro jednotlivce, kanceláře a gastro provozy.  Hlavní vizí projektů je mít kompostér po ruce a zároveň získávat zaměstnance pro myšlenku, že bioodpad je vlastně biopoklad, a vzdělávat je v tomto směru.

Radost můžeme mít z větších hráčů, kteří už otevřely své dveře kompostování. ING vybudovalo pro své zaměstnance komunitní zahradu na střešní terase, kde využívají dvoukomorový otočný kompostér. Naopak ve SKANSKA možnost střešní terasy nemají, proto se přizpůsobili a zajistili hnědou biopopelnici v kombinaci s vermikompostérem v zaměstnanecké kuchyňce. Kompost z vermikompostéru je volně k dispozici všem, kteří chtějí dopřát domácím pokojovkám.

PROJEKT A ČÍSLA

A na co se můžeme podívat závěrem? Pro naši představu může dobře sloužit propočet, kterým se v Kokoze řídí. Pro nápravu jednoho hektaru české zemědělské půdy je potřeba přibližně 40 tun organického odpadu. Každý o slupku zdravější hektar spotřebuje bioodpad, respektive biopoklad od 400 lidí. A to je mise, kterou si klade za cíl právě Kokoza.

PŘEDSTAVENÍ KOKOZY

V Kokoze se přes 11 let zabývají kompostováním a městským pěstováním. Z myšlenky mít v každé pražské městské části komunitní kompostér vyrostla společnost vedoucí Čechy radosti z domácího kompostování, pěstování, ze vztahů, které přináší komunity, a sami ze sebe. Díky kompostování totiž už víme, že každá slupka má smysl. V neposlední řadě je Kokoza parťák pro publikační, vědeckou a školní činnost. Věnuje se publikaci expertních materiálů, blogu, podpoře univerzitního vzdělávání a realizuje vzdělávací workshopy pro veřejnost i firmy. Šlechtí zdravou komunitu v rámci, které se snaží budovat zelenější okolí.

Web:
Lokalita:
Pražská tržnice
Rok vzniku:
2012
Obor:
kompostování, pěstování
Kontakt:
Petr Ondruš
+420 602 578 476

 

Zaujal vás tento příklad dobré praxe? Přihlaste se k odběru našeho newsletteru, aby vám nic neuteklo.

bottom of page